EAN:
9788302148286
Autor:
Wydawnictwo:
Rok wydania:
2022
Oprawa:
broszurowa
Format:
242x176 mm
Strony:
400
Kod dostawcy:
A165909
Cena sugerowana brutto:
64.80zł
Stawka vat:
5%
Procesy technologiczne w gastronomii. Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1
Zeszyt ćwiczeń omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowywania i wydawania potraw. Wyjaśnia też znaczenie słów i terminów stosowanych w gastronomii. Cenne wskazówki, ćwiczenia i pytania kontrolne pomogą sprawdzić się w czasie przygotowań do egzaminu praktycznego, a także pobudzą kreatywność. Naukę ułatwią liczne zdjęcia prezentujące sprzęt kuchenny i gotowe potrawy.
Wydanie 2022 wzbogacone o:
- nowe terminy w słowniku podstawowych terminów kulinarnych,
- metodę sous-vide, konfitowanie, sitr-fry wraz z ćwiczeniami i wskazówkami praktycznymi,
- zastosowanie techniki Pacojet przy szykowaniu potraw słodkich (sorbety) i wytrawnych (puree),
- mikrozioła, ich rodzaje i zastosowanie,
- ćwiczenia z wykonywania mieszanek przypraw garam masala, curry, przyprawa 5-smaków,
- zastosowanie kwiatów jadalnych w kuchni,
- potrawy z warzyw korzeniowych, np. gratin selerowe, puree z selera i pietruszki,
- sporządzanie potraw z warzyw strączkowych humusy, pasta z białej fasoli,
- przygotowywanie konfitowanego żółtka i jego zastosowanie w potrawach,
- rodzaje makaronów przemysłowych,
przepisy uzupełniające (niezwiązane z powyższymi tematami) sałatka nicejska, kaszotto wegańskie.