Strefa marek
Żywienie w nefrologii

EAN:

9788301246495

Wydawnictwo:

Data premiery:

2025-12-12

Rok wydania:

2025

Oprawa:

broszurowa

Format:

250x176 mm

Strony:

420

Cena sugerowana brutto:

129.00zł

Stawka vat:

5%

Zapowiedź

Kompleksowy przewodnik po żywieniu w chorobach nerek - od profilaktyki po terapię żywieniową w zaawansowanych stadiach


"Żywienie w nefrologii" pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Sylwii Małgorzewicz to kompleksowe opracowanie poświęcone zasadom postępowania dietetycznego w chorobach nerek - od profilaktyki przewlekłej choroby nerek, przez dietoterapię w jej różnych stadiach, aż po żywienie po przeszczepieniu narządu.


Co znajdziesz w książce?


Autorzy, specjaliści z zakresu nefrologii i dietetyki klinicznej, w rzetelny i jednocześnie przystępny sposób omawiają kluczowe zagadnienia:

  • zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u osób zdrowych i z chorobami nerek,


  • profilaktykę chorób nerek,


  • zaburzenia odżywiania i ocenę stanu odżywienia u pacjentów z przewleką chorobą nerek,


  • postępowanie dietetyczne w chorobach nerek ze współistniejącą otyłością i cukrzycą,


  • zasady żywienia w dializoterapii, po transplantacji nerki oraz w ostrym uszkodzeniu nerek,


  • żywienie dojelitowe i pozajelitowe pacjentów nefrologicznych.

Dla kogo jest ta publikacja?


Publikacja zawiera przykładowe jadłospisy, praktyczne wskazówki oraz aktualne rekomendacje oparte na dowodach naukowych, co czyni ją nieocenionym źródłem wiedzy zarówno w codziennej praktyce klinicznej dietetyków i nefrologów, jak i w dydaktyce akademickiej.