Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce lub w butelkach, aby zapewnić klientom kufel wspaniałego napoju i wielkie przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania. Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w idealnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Pokazuje jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak prawidłowo nalewać do nich piwo. Omówione zagadnienia: pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania, urządzenie do rozlewania, zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania, krany do nalewania piwa, szklanki - rodzaje i użytkowanie, prawidłowe rozlewanie i nalewanie, regulacja urządzenia do rozlewania, budowa własnego urządzenia do rozlewania, konserwacja, czyszczenie i sanityzacja linii, złączy i kurków.