Zarządzanie jakością odgrywa kluczową rolę w doskonaleniu procesów logistycznych. W książce przedstawiono obszary organizacji, których działanie można wzmocnić poprzez wdrożenie wypracowanych systemów zarządzania jakością i logistyki. Obligują one bowiem przedsiębiorstwa nie tylko do identyfikacji i dokumentowania najlepszych doświadczeń w procesach przemieszczania, przechowywania, pakowania i dystrybuowania wyrobów i monitorowania realizacji zamówień, ale też do podejmowania działań korygujących. Tematyka książki została uporządkowana poprzez cztery główne części: PIERWSZA − systematyzująca zagadnienia związane z definiowaniem jakości na przestrzeni lat i charakteryzująca współczesne systemy zarządzania jakością. DRUGA - poświęcona sposobom kształtowania jakości na etapie zaopatrzenia. Zwrócono w niej szczególną uwagę na procedurę doboru i oceny dostawców oraz scharakteryzowano proces kontroli jakości półproduktów. Zaakcentowano też znaczącą rolę utrzymywania partnerskich relacji z dostawcami, a także przedstawiono metody oraz techniki służące do minimalizacji i optymalizacji poziomu zapasów. TRZECIA − przedstawiająca nadrzędną rolę logistycznej obsługi klienta w procesie dystrybucji. Omówiono w niej zagadnienia takie jak: klasyfikacja klientów, sposoby opracowania polityki obsługi klienta, metody badania satysfakcji klienta oraz projektowania nowych wyrobów. CZWARTA − zawierająca informacje na temat metod, technik i narzędzi zarządzania jakością służących do poprawy skuteczności i efektywności procesów produkcji. Scharakteryzowano w nim takie instrumenty zarządzania jakością jak 5S, Poka-Yoke, Six Sigma, Lean Management oraz Kanban, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli w doskonaleniu procesów logistycznych. Źródło wiedzy nie tylko dla środowiska naukowego, ale też dla przedstawicieli biznesu, inspirując ich do praktycznego wykorzystania zawartych w niej treści.