Strefa marek
Warzywa zjedz, mięso zostaw

EAN:

9788367324953

Wydawnictwo:

Data premiery:

2022-09-28

Rok wydania:

2022

Oprawa:

broszurowa

Format:

162x224 mm

Strony:

293

Cena sugerowana brutto:

49.90zł

Stawka vat:

5%

Promocja

Z tej książki dowiesz się:

Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?

Kto przywiózł tofu z Azji?

Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?

Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?

Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?

Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?

Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.

KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!