Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu Smaki polskie. Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. Smaki polskie tom 1 - Warzywne rozmaitości OPIS CZĘŚCI: 1. Bigos / 2. Blaszak podlaski / 3. Gołąbki małe i duże / 4. Karczochy / 5. Kiszka ziemniaczana / 6. Kotlety z grzybów / 7. Tort ziemniaczany / 8. Warzywa faszerowane / 9. Ziemniaki drążone i faszerowane / 10. Zupa i placuszki z dyni Smaki polskie tom 2 - Kartacze pierogi knedle OPIS CZĘŚCI: 1. Bliny z mąki gryczanej / 2. Kartacze / 3. Knedle z owocami / 4. Knedle z kaszy manny / 5. Kulebiak / 6. Pierogi ruskie / 7. Placki ziemniaczane z niespodzianką / 8. Sakiewki naleśnikowe z potrawką cielęcą / 9. Rożki z kapustą Smaki polskie tom 3 - Mięsiwa z tradycją OPIS CZĘŚCI: 1. Galaretka z cielęcych nóżek / 2. Golonka i puree z grochu / 3. Klops wołowo-wieprzowy z borowikami / 4. Kotleciki jagnięce z kostką / 5. Królik na dziko / 6. Pieczeń huzarska / 7. Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym / 8. Schab ze śliwką / 9. Szynka w chlebie / 10. Sznycle cielęce w 3 odsłonach / 11. Wyplataniec Kurpianki albo warkocz Maryny / 12. Zrazy wołowe w sosie grzybowym Smaki polskie tom 4 - Chochlą nalewane OPIS CZĘŚCI: 1. Barszcz czerwony / 2. Barszcz z uszkami na dwa sposoby / 3. Barszcz ukraiński / 4. Chłodnik staropolski / 5. Flaki jarskie / 6. Flaki z pulpetami / 7. Krupnik staropolski / 8. Kwaśnica zwana kwasówką / 9. Żur z kiełbasą / 10. Zalewajka / 11. Zupa gulaszowa / 12. Zupa wiosenna z sałaty Smaki polskie tom 5 - Drobiowe delicje OPIS CZĘŚCI: 1. Indyk dwukolorowy / 2. Pasztet staropolski z drobiu pływającego / 3. Pierś z kurczaka faszerowana / 4. Szyjki gęsie faszerowane / 5. Indyk faszerowany / 6. Kacze udo lewe / 7. Kaczka w potrawce / 8. Kaczka luzowana / 9. Perliczka wielkopolska / 10. Półgęsek w sosie grzybowym / 11. Wiosenny kurczak na zielono Smaki polskie tom 6 - Coś na słodko OPIS CZĘŚCI: 1. Gruszki na trzy sposoby / 2. Jabłka w szlafroczkach / 3. Kruche ciasteczka ze skwarkami / 4. Migdałowy mazurek / 5. Piernik / 6. Waniliowe pierogi z makiem / 7. Strudel ciągniony / 8. Szarlotka po staropolsku Smaki polskie tom 7 - Ryby nie tylko od święta OPIS CZĘŚCI: 1. Karp w szarym sosie / 2. Karp wigilijny / 3. Pstrąg na niebiesko / 4. Śledzie na kilka sposobów / 5. Sandacz w sosie śmietanowym / 6. Sandacz z rusztu z warzywami / 7. Sandacz czyli sądek z jajami / 8. Szczupak faszerowany Rok produkcji: 2006 - 2009 Scenariusz i realizacja: Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz Opowiada: dr Grzegorz Russak