W jednej garstce ziemi żyje więcej mikroorganizmów niż ludzi na naszej planecie. Właśnie tam, w glebie, mikroorganizmy tworzą układ odpornościowy roślin. Bez mikroorganizmów nie istnieje życie. Ludzie od tysiącleci stosują mikroorganizmy w przetwórstwie żywności. Dzięki nim żywność ma dłuższą trwałość i jest bardziej odżywcza. Jednakże nawet w obecnej dobie mikroorganizmy nie zostały wystarczająco zbadane przez naukowców. Jeszcze mniej zbadano ich współdziałanie ze sobą. Fascynujące jest to, jak często Efektywne Mikroorganizmy stanowią rozwiązanie problemów. Są dla nas również inspiracją, by patrzeć na problemy w sposób nowatorski, rozmyślać nad nimi i wypracowywać nowe rozwiązania z EM-1. Ernst Hammes i Gisela van den Hvel podają w tym podręczniku praktyczne wskazówki dotyczące stosowania Efektywnych Mikroorganizmów (EM) w domu i ogrodzie. Szczegółowe instrukcje, wskazówki, aktualne doświadczenia i kontakty dają początkującym użytkownikom wgląd w koncepcję i różnorodne możliwości zastosowania EM. Natomiast znawcy przedmiotu znajdą tu wiele nowych inspiracji do zastosowania EM w codziennym życiu.