189 przepisów Siostry Marii to zbiór znakomitych pomysłów na tradycyjne potrawy, dania i wypieki idealne na przyjęcia w rodzinnym gronie, czas postu czy rozmaitych świąt kościelnych. Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, w których pomieszczono przepisy na dania tradycyjnie serwowane w okresach Adwentu, wigilii i Bożego Narodzenia, karnawału, Wielkiego Postu oraz Wielkanocy. Ostatnia część poświęcona jest potrawom chętnie przygotowywanym na uroczystości rodzinne, a pierwsza - to podstawowe przepisy i dodatki, m.in. na różnorodne sosy, pasty, domowe musztardy i majonezy - prawdziwa skarbnica przekazywanej z pokolenia na pokolenie wiedzy kulinarnej. ------- Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom - mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla. Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę. Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w ekskluzywną kolekcję - to gratka dla miłośników dobrej kuchni i dobrej książki!