"Desery i dania na słodko", znakomita książka z przepisami na domowe desery, które mogą być nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem do rodzinnego obiadu, ale również ozdobą przyjęcia. Deser z francuskiego desservir, czyli sprzątać (ze stołu) jest podawany na zakończenie posiłku jako jego słodkie zwieńczenie; może być serwowany na zimno (np. krem, lód, galaretka), na ciepło (np. suflet, budyń, naleśnik), może być też wypieczony, np. tarta. Deser to również doskonałe samodzielne danie serwowane do kawy czy herbaty. Trudno sobie wyobrazić bez deseru jakąkolwiek uroczystość czy spotkanie w gronie przyjaciół. W książce zamieszczono 50 sprawdzonych przepisów na słodkości poczynając od niewielkich smakołyków podawanych w pucharkach poprzez lody, sorbety i serniczki na zimno na efektownych, ale nadzwyczaj prostych do wykonania, tortach naleśnikowych kończąc. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno wielbiciele lekkich owocowych przekąsek, jak i ci, którzy wolą kaloryczne słodycze. A ponieważ desery zazwyczaj wprawiają nas w dobry nastrój, warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. A zatem do dzieła i smacznego! ------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!