Belgia, to państwo położone w zachodniej Europie, nad Morzem Północnym. Graniczy z Francją, Holandią, Luksemburgiem i Niemcami. Wzdłuż krótkiego, bo niespełna 66km wybrzeża rozciąga się strefa piaszczystych wydm. W sąsiedztwie znajduje się pas polderów (ziem odebranych morzu) oraz równinna, pokryta paskiem Nizina Flandryjska, której obszar sięga aż po Brukselę.
Sytuacja polityczna Belgii nigdy nie należała do stabilnych. Dopiero w 1830 r. stała się ona państwem niezależnym od Holandii. Podczas I i II wojny światowej kraj, podobnie zresztą jak wiele innych, był okupowany przez Niemcy. Od zakończenia wojny wizerunek Belgii bywa kojarzony z niewielkim, ale niezwykle nowoczesnym i technologicznie zaawansowanym państwem, będącym zarazem członkiem Unii Europejskiej.
Główne atrakcje turystyczne Belgii to w pierwszej kolejności miasta. Na sam przód wysuwa się Bruksela, w której wartymi zobaczenia są: pochodzący z XV w. Hôtel de Villeo, XII - wieczna katedra Cathédrale St-Michel et St-Gudule słynąca z XVI - wiecznych witraży, a także Pałac Królewski i Pałac Narodów, w którym obecnie znajduje się siedziba belgijskiego parlamentu.
Znaleźć tu możemy również wiele interesujących muzeów, m.in. Musée Royale d`Art Ancien, prezentujące prace mistrzów malarstwa europejskiego: Breughela, Rubensa czy van Dycka oraz Musée d`Art Moderne, w którego zbiorach znaleźć możemy malarstwo XIX i XX w. pędzla Gauguina, Matisse`a, Degasa oraz Dalego.
Na uwagę zasługuje również Brugia, miasto położone na północnym-zachodzie kraju, nazywane powszechnie "Flamandzką Wenecją". Brugia to jedno z najdoskonalej zachowanych średniowiecznych miast w zachodniej Europie. Pomimo, że niemalże przez cały rok miasto cierpi na natłok turystów absolutnie nie należy go ominąć, bowiem w obecnych tu muzeach zgromadzono jedną z największych kolekcji sztuki flamandzkiej.
Jednak Belgia to nie tylko miasta i zabytki, ale również... kuchnia, jedna z najbardziej niedocenionych w Europie. Mimo, że powszechnie uważana za mało urozmaiconą , na miejscu kusi bogactwem smaków i aromatów. Sam fakt, że w średniowieczu- dzięki dużej liczbie przypraw i produktów- Belgia była potęgą kulinarną i to właśnie przez Belgię przechodziły główne szlaki handlowe z Indii i innych krajów, świadczy o tym, że powyższe przekonanie to jedynie wytwór niewiedzy. Nie każdy zdaje sobie również sprawę, że to właśnie w Belgii po raz pierwszy zostały przyrządzone... frytki. W małych budkach na większości belgijskich ulic podawane są najlepsze oraz najbardziej kruche frytki na świecie.
Przewodnik "Belgia i Luksemburg" z serii Praktyczny przewodnik mobilizuje do odkrywania świata. Lubią go osoby aktywne i odważne, które podróżują samodzielnie, są cały czas w ruchu: chcą zobaczyć, dotknąć, poczuć. Został napisany w podróży, stąd też jest wiarygodny i sprawdzony na miejscu.
Przewodnik jest funkcjonalny i wygodny, stąd też bez trudu korzysta się z niego w zatłoczonym autobusie, w pełnej ludzi knajpce, na ulicy. System wyróżnień i czytelny układ sprawia, że łatwo znaleźć poszukiwaną informację. Dzięki zaokrąglonym rogom mieści się w plecaku, torbie na ramię czy kieszeni bez obawy przed zniszczeniem okładki. Nie jest lekki, ale ważą w nim wyłącznie informacje turystyczne i praktyczne. Są niezbędne, by starannie zaplanować wyjazd oraz zwiedzanie na miejscu.
Przewodnik daje obycie, pewność, poczucie bezpieczeństwa, umożliwia nawiązanie kontaktu z mieszkańcami, pozwala uniknąć kłopotów wynikających z nieznajomości zwyczajów, zasad religijnych, historii. Ułatwia "życie" w podróży.
Z praktycznym przewodnikiem możesz poznać świat od podszewki.