Hurtownia książek Ateneum - Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świat.
 
 
Helion
Rynek Zabawek
 
AKTUALNOŚCI
16-10-2018
Szanowni Klienci, otrzymaliśmy informację o bardzo prawdopodobnej zmianie planów nauczania religii w szkole. Przedmiotem modyfikacji podstawy programowej będą w przyszłym...
05-10-2018
Szanowni Klienci, informujemy, że Hurtownia Ateneum zakończyła współpracę z wydawnictwem "Bratni Zew". W związku z tym prosimy o zwrot do...
 
ATENEUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Sp.K.
MARR BUSINESS PARK Hala B1.1.
ul. Nad Drwiną 10, 30-741 Kraków


tel. 12 263 73 73   tel. 12 263 82 98
tel. 12 263 70 70   tel. 12 263 82 99
wew: fax - 401, dz. sprzedaży - 400

email: biuro@ateneum.net.pl
 
 
 

ZOBACZ, CO U NAS SŁYCHAĆ

NOWA JADŁONOMIA. ROŚLINNE PRZEPISY Z CAŁEGO ŚWIAT.
NOWA JADŁONOMIA. ROŚLINNE PRZEPISY Z CAŁEGO ŚWIAT.
Katalog tematyczny -> Literatura -> Kulinaria

Kliknij aby powiększyć...
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świat.
EAN:
9788365586971
Autor:
Marta Dymek, Adam Pluszka, Ewa Penksyk-Kluczkowska, Anna Pol
Wydawnictwo:
Marginesy
Data premiery:
2017-05-24
Rok wydania:
2017
Oprawa:
twarda
Format:
22x28 cm
Strony:
288
cena sugerowana brutto: 69.90zł
stawka vat: 5%
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!
Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.
Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.
Inni klienci kupowali także
Zioła. Jak zbierać, przetwarzać,...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Bosz
Zielony garnek. 600 przepisów ku...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: 2 Kolory
Jadłonomia. Kuchnia roślinna 100...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Dzieci gotują. Wielka księga prz...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2014, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Demart
Encyklopedia wypieków. Ciasta, c...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Wielka księga smoothies
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Laurum
Leczenie dietą. Wygraj z Candidą...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Pascal
Vege kociołkowanie
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Studio Emka
Jedz i pracuj nad własnym zdrowi...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Zwierciadło
Jaglany detoks BR
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Pascal
Inne pozycje od Marginesy
Kopnij piłkę ponad chmury. Repor...
Iwona Szelezińska
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Głośniej niż śnieg
Stefan Hertmans
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Nie jesteś sobą
Michelle Wildgen
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Galveston
Nic Pizzolatto
Rok wydania: 2014, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Krajobraz według Carpaccia
Stefan Hertmans
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Rosyjski romans
Meir Shalev
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Inne z działu Kulinaria
Ciasta, wypieki. Najlepsze przep...
praca zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Potrawy Babuni. Szybko i tanio
Praca zbiorowa
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Readers Digest
3 składniki/15 minut. Zapiekanki
Pauline Dubois
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Jedność
Party - przepisy
Bridget Jones
Rok wydania: 2012, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Arkady
Pyszne dania ze strączkami
praca zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Tanie gotowanie z tego, co zosta...
praca zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Superfit. Przepisy na zdrowie
praca zbiorowa
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
ZIELONA SERIA. Tylko owsianki
.
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Buchmann
Polecamy
Cyngiel niebios. Kłamca T.1 w.2018
Jakub Ćwiek
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Trening mózgu. 50 zadań wzmacnia...
Charles Phillips
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Sensus
Finansowy kozak!
Jen Sincero
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: One Press / Helion
W cieniu tamtych dni
Magdalena Majcher
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Pascal
Grzyby lasów, łąk, ogrodów - jak...
Hans E. Laux
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Amber
Odlotowy Wyścig GFP
.
pudełko,
Wydawnictwo: Games Factory Publishing
Atletico Madryt. Cholo Simeone i...
Leszek Orłowski
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Dzikie kiszonki i inne fermentacje
Małgorzata Ruszkowska, Kaja Nowakowska
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Pascal
Lud. Z grenlandzkiej wyspy
Ilona Wiśniewska
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Czarne
Polska rodzinna
Anna Piernikarczyk
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Pascal
copyright Ateneum 2008-2018