Hurtownia książek Ateneum - Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świat.
 
 
Helion
Rynek Zabawek
 
AKTUALNOŚCI
10-11-2017
Szanowni Klienci, w związku z zakończeniem współpracy z wyd. Żywioły, prosimy o zwrot pozycji wydawnictwa do 17.11.2017 - po tym...
31-10-2017
Szanowni Klienci, przekazujemy informację w sprawie kursowania naszych samochodów w dniach 1-2 listopada 2017 r. 1 listopada (środa - święto) -...
 
ATENEUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Sp.K.
MARR BUSINESS PARK Hala B1.1.
ul. Nad Drwiną 10, 30-741 Kraków
tel. 12 263 73 73   tel. 12 263 82 98
tel. 12 263 70 70   tel. 12 263 82 99
wew: fax - 401, dz. sprzedaży - 400
email: biuro@ateneum.net.pl
 
 
 
ZOBACZ CO U NAS SŁYCHAĆ


NOWA JADŁONOMIA. ROŚLINNE PRZEPISY Z CAŁEGO ŚWIAT.
NOWA JADŁONOMIA. ROŚLINNE PRZEPISY Z CAŁEGO ŚWIAT.
Katalog tematyczny -> Literatura -> Kulinaria

Kliknij aby powiększyć...
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świat.
EAN:
9788365586971
Autor:
Marta Dymek, Adam Pluszka, Ewa Penksyk-Kluczkowska, Anna Pol
Wydawnictwo:
Marginesy
Data premiery:
2017-05-24
Rok wydania:
2017
Oprawa:
twarda
Format:
22x28 cm
Strony:
288
cena sugerowana brutto: 69.90zł
stawka vat: 5%
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!
Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.
Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.
Inni klienci kupowali także
Sirocco
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Insignis Media
Jedz i pracuj nad własnym zdrowi...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Zwierciadło
Kuchnia wegańska
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Moje wypieki. Wielki powrót
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Egmont
Zdrowe i domowe. Zabierz posiłek...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Laurum
Słodki rok Kuby i Buby
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2014, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Literatura
Słodki świat Ewy Wachowicz
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2009, oprawa twarda
Wydawnictwo: Ewa Wachowicz - PROMISS
Nie...zwykła kuchnia. Więcej sma...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: zintegrowana
Wydawnictwo: Burda Książki
Zioła. Jak zbierać, przetwarzać,...
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Bosz
Mały Kuchcik
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: YOYO
Inne pozycje od Marginesy
Leona T.1 Kości zostały rzucone
Jenny Rogneby
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Serce
Radka Franczak
Rok wydania: 2016, oprawa: zintegrowana
Wydawnictwo: Marginesy
Poliglotyczni kochankowie
Lina Wolff
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Paradoks
Igor Brejdygant
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Lody dla królowej
Anthony Capella
Rok wydania: 2015, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Siedlisko
Janusz Majewski
Rok wydania: 2011, oprawa broszurowa
Wydawnictwo: Marginesy
Inne z działu Kulinaria
Kuchnia z pomysłem
Pascal Brodnicki
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Pascal
Ewa gotuje - ulubione
Ewa Wachowicz
Rok wydania: 2012, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Ewa Wachowicz - PROMISS
Domowa spiżarka.Nalewki i likier...
praca zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Kuchnia smakosza - Pomidory TW
Corneli Schinharl
Rok wydania: 2011, oprawa: twarda
Wydawnictwo: MAK Verlag
Słodkie Chwile
Opracowanie Zbiorowe
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Jedność
Co nam Gmyz zgotował? Przepisy z...
Cezary Gmyz
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Editions Spotkania
Ryby i owoce morza SBM
Marta Krawczyk
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: SBM
Moja kuchnia w Paryżu
David Lebovitz
Rok wydania: 2014
Wydawnictwo: Pascal
Polecamy
Fantastyczne zwierzęta ilustrowane
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Media Rodzina
Labirynt duchów.TW
Carlos Ruiz Zafon
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Muza
Patchworkowe rodziny. Jak w nich...
Alina Gutek
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Zwierciadło
Ballada o pewnej panience br
Szczepan Twardoch
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Literackie
Quidditch przez wieki
Joanne K. Rowling
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Media Rodzina
1000 słów BR
Jerzy Bralczyk
Rok wydania: 2017, oprawa: zintegrowana
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Na szczęście. Przewodnik po świa...
Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Zwierciadło
Ostatni autobus i inne opowiadania
Truman Capote
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda z obwolutą
Wydawnictwo: Rebis
Córki Wawelu. Opowieść o jagiell...
Anna Brzezińska
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Literackie
Zdrowy tłuszcz
Jonny Bowden, Steven Masley
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Bukowy Las
copyright Ateneum 2008-2017
statystyka