Hurtownia książek Ateneum - Sirocco
 
 
Helion
Rynek Zabawek
 
AKTUALNOŚCI
16-02-2018
Szanowni Klienci, Pragniemy poinformować, że zmodyfikowaliśmy funkcjonalność na platformie B2B, dzięki której łatwiej będzie można wyszukiwać produkty. Ta zmiana dotyczy...
30-01-2018
Szanowni Klienci, Z największą przyjemnością informujemy, że zostaliśmy laureatem Diamentów Forbesa 2018 - jedno z najbardziej prestiżowych i niezależnych wyróżnień...
 
ATENEUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Sp.K.
MARR BUSINESS PARK Hala B1.1.
ul. Nad Drwiną 10, 30-741 Kraków
tel. 12 263 73 73   tel. 12 263 82 98
tel. 12 263 70 70   tel. 12 263 82 99
wew: fax - 401, dz. sprzedaży - 400
email: biuro@ateneum.net.pl
 
 
 
ZOBACZ CO U NAS SŁYCHAĆ


SIROCCO
SIROCCO
Katalog tematyczny -> Literatura -> Kulinaria

Kliknij aby powiększyć...
Sirocco
EAN:
9788365315816
Wydawnictwo:
Insignis Media
Data premiery:
2017-03-28
Rok wydania:
2017
Oprawa:
twarda
Format:
19x25 cm
Strony:
240
cena sugerowana brutto: 69.99zł
stawka vat: 5%
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników.
Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień.
włoskie scirocco pochodzi z arabskiego sharq, czyli wschodni
Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki pikantna albo pełna przypraw, bo nie tylko o to chodzi wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu, w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste.
sirocco gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny
Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się po prostu go pomiń.
Sabrina Ghayour
Sabrina Ghayour potrafi wspaniale oswajać egzotykę. Sirocco jest tego kolejnym dowodem
Nigella Lawson
Inni klienci kupowali także
Kuchnia polska według Pięciu Prz...
Monika Biblis
Rok wydania: 2014, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: EscapeMagazine
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepi...
Marta Dymek, Adam Pluszka, Ewa Penksyk-Kluczkowsk
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Marginesy
Kuchnia Fit
Konrad Gaca
Rok wydania: 2014, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Burda Książki
Paleo po polsku
Alicja Białowąs, Dawid Białowąs
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Dragon
MasterChef Junior II Edycja
praca zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Burda Książki
Kuchnia dla zajętych kobiet i mę...
Daria Ładocha
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Dzika spiżarnia, czyli zbieractw...
Sergei Boutenko
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Vivante
Post Daniela z uzdrawiającą diet...
Krystyna Dajka, ks. Łukasz Piórkowski
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: WAM
Obfitość. Wegetariańska kuchnia ...
Yotam Ottolenghi
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Filo
Moje wypieki. Wielki powrót
Dorota Świątkowska
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Egmont
Inne pozycje od Insignis Media
Tekst
Dmitry Glukhovsky
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Kochaj. 50 lekcji jak pokochać s...
Regina Brett
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Insignis Media
Hygge
Marie Tourell Soderberg
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Insignis Media
WstydźSię!
Jon Ronson
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Znajdź różnice
Herve Tullet
Rok wydania: 2017, oprawa: całokartonowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Dziś tak bardziej
Cyber Marian
Rok wydania: 2016, oprawa: zintegrowana
Wydawnictwo: Insignis Media
Inne z działu Kulinaria
Poniedziałki bez mięs
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2012, oprawa: twarda
Wydawnictwo:
Domowa kuchnia polska - wersja p...
Rafał Jabłoński
Rok wydania: 2012, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Festina
Qmam kasze
Maia Sobczak
Rok wydania: 2015, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Muza
BPD. Mięso na domowe obiady
Opracowanie Zbiorowe
Rok wydania: 2013, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Jak być domową boginią
Nigella Lawson
Rok wydania: 2011, oprawa twarda
Wydawnictwo: Filo
Przepiśnik zwykły Retro
.
oprawa: twarda
Wydawnictwo: Eurocom
Kuchnia na twoich zasadach. Pona...
Tara Stiles
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Vivante
Pieczywo Siostry Marii MARTEL
Siostra Maria Goretti
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Martel
Polecamy
Ma być czysto w.2
Anna Cieplak
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Pax
Pennypacker Sara
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: IUVI
Be active. Gotuj z rodzina i prz...
Ewa Chodakowska, Tomek Woźniak
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Edipresse
Godzina zmierzchu
Katie Roiphe
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Wielka Litera
Całkiem obcy człowiek
Rebecca Stead
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: IUVI
Odliczając do dnia zero. Stuxnet...
Kim Zetter
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Helion
Męska sprawa. O brodach, zarości...
Bartek Jędrzejak
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Zwierciadło
Podaj dalej. Design, nauczanie, ...
Krzysztof Lenk, Ewa Satalecka
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda z obwolutą
Wydawnictwo: Karakter
Nowoczesna Kuchnia Polska
Daria Ładocha
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Pascal
Zbrodnie i skandale na królewski...
Leslie Carroll
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Muza
copyright Ateneum 2008-2018
statystyka