Hurtownia książek Ateneum - Sirocco
 
 
Helion
Rynek Zabawek
 
AKTUALNOŚCI
15-05-2018
Szanowni Państwa, Zapraszamy do zapoznania się ze specjalnie przygotowaną ofertą GDD. ...
19-04-2018
Szanowni Klienci, Hurtownia Ateneum będzie czynna we wszystkie dni ustawowo pracujące tj. 30.04 (poniedziałek), 02.05 (środa), 04.05 (piątek), 05.05...
 
ATENEUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Sp.K.
MARR BUSINESS PARK Hala B1.1.
ul. Nad Drwiną 10, 30-741 Kraków
tel. 12 263 73 73   tel. 12 263 82 98
tel. 12 263 70 70   tel. 12 263 82 99
wew: fax - 401, dz. sprzedaży - 400
email: biuro@ateneum.net.pl
 
 
 
ZOBACZ CO U NAS SŁYCHAĆ


SIROCCO
SIROCCO
Katalog tematyczny -> Literatura -> Kulinaria

Kliknij aby powiększyć...
Sirocco
EAN:
9788365315816
Wydawnictwo:
Insignis Media
Data premiery:
2017-03-28
Rok wydania:
2017
Oprawa:
twarda
Format:
19x25 cm
Strony:
240
cena sugerowana brutto: 69.99zł
stawka vat: 5%
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników.
Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień.
włoskie scirocco pochodzi z arabskiego sharq, czyli wschodni
Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki pikantna albo pełna przypraw, bo nie tylko o to chodzi wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu, w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste.
sirocco gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny
Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się po prostu go pomiń.
Sabrina Ghayour
Sabrina Ghayour potrafi wspaniale oswajać egzotykę. Sirocco jest tego kolejnym dowodem
Nigella Lawson
Inni klienci kupowali także
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepi...
Marta Dymek, Adam Pluszka, Ewa Penksyk-Kluczkowsk
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Marginesy
Wzór na smak
Grzegorz Łapanowski
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Full Meal
Persiana. Przepisy inspirowane k...
Sabrina Ghayour
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Insignis Media
Jerozolima. Książka kucharska
Sami Tamimi
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Filo
Słoiki na słodko i na słono
praca zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Buchmann
MasterChef Junior II Edycja
praca zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Burda Książki
Dania bez pszenicy w 30 minut (l...
William Davis
Rok wydania: 2015, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Bukowy Las
Co jeść przy chorobach stawów i ...
Opracowanie Zbiorowe
Rok wydania: 2013, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Dragon
Paleo po polsku
Alicja Białowąs, Dawid Białowąs
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Dragon
Zielone koktajle.365 przepisów
Praca zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: zintegrowana
Wydawnictwo: Publicat
Inne pozycje od Insignis Media
Gra luster
Herve Tullet
Rok wydania: 2017, oprawa: całokartonowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Warcraft: Durotan
Christie Golden
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Miłość w czasach zagłady
Hanni Munzer
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Księga dzikości
David Scarfe
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Insignis Media
Jamie Oliver's Food Tube: Rodzin...
Kerryann Dunlop
Rok wydania: 2015, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Diablo 2 Smocze łuski
Richard A. Knaak
Rok wydania: 2015, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Insignis Media
Inne z działu Kulinaria
Domowa spiżarka. Domowe piwo
praca zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Wykwintne desery polskie BOSZ
praca zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Bosz
Jak jeść i żyć by młodym być + DVD
Alina Suder
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Dieta e Cucina
Kuchnie świata w.2015
Mira Bernardes-Rusin
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: SBM
W mojej tajskiej kuchni
Daria Ładocha
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Pascal
Grillowanie
Rachel Lane
Rok wydania: 2012, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Prawdziwa kuchnia polska
Hanna Szymanderska
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: REA
Gotowanie jest super
Adam Kozanecki
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Feeria
Polecamy
Tkanki
Dominika van Eijkelenborg
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Kobiece
Zbrodnie i skandale na królewski...
Leslie Carroll
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Muza
Żółwie aż do końca
John Green
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Bukowy Las
Bierut. Kiedy partia była bogiem
Piotr Lipiński
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Czarne
Wyjście awaryjne. O zmianie wyob...
Rafał Matyja
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Karakter
Gotujemy.Aktywnościowa książka o...
Dominika Czerniak-Chojnacka
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Babaryba
Rozmowy
Wojciech Młynarski
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Biblia diabła
Leszek Herman
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Muza
Mikrobiom. Najmniejsze organizmy...
Ed Yong
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Jak zawsze
Zygmunt Miłoszewski
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: W.A.B.
copyright Ateneum 2008-2018
statystyka