Hurtownia książek Ateneum - Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty
 
 
Helion
Rynek Zabawek
 
AKTUALNOŚCI
07-12-2018
Szanowni Klienci, informujemy, że Hurtownia Ateneum zakończyła współpracę z wydawnictwem "Małym". W związku z tym prosimy o zwrot do Ateneum...
05-12-2018
Szanowni Klienci, w związku ze zbliżającym się okresem świątecznym, a co za tym idzie zwiększonym zainteresowaniem bogatą ofertą naszej Hurtowni,...
 
ATENEUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Sp.K.
MARR BUSINESS PARK Hala B1.1.
ul. Nad Drwiną 10, 30-741 Kraków


tel. 12 263 73 73   tel. 12 263 82 98
tel. 12 263 70 70   tel. 12 263 82 99
wew: fax - 401, dz. sprzedaży - 400

email: biuro@ateneum.net.pl
 
 
 

ZOBACZ, CO U NAS SŁYCHAĆ

KUCHNIA IWASZKIEWICZÓW. PRZEPISY I ANEGDOTY
KUCHNIA IWASZKIEWICZÓW. PRZEPISY I ANEGDOTY
Katalog tematyczny -> Literatura -> Kulinaria

Kliknij aby powiększyć...
Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty
EAN:
9788324048380
Autor:
Maria Iwaszkiewicz
Wydawnictwo:
Znak
Data premiery:
2018-10-15
Rok wydania:
2018
Oprawa:
twarda
Format:
16,9x23,4 cm
Strony:
288
cena sugerowana brutto: 59.90zł
stawka vat: 5%
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów.
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.
Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie.
Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.
Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.
Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
***
Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.
Inni klienci kupowali także
222 łatwe przepisy kuchni włoskiej
Michael White
Rok wydania: 2012, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Muza
Kuchnia włoska. CasaMia domowa
Cristina Bottari
Rok wydania: 2014, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Publicat
Pyszne obiady dla odchudzających...
praca zbiorowa
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Lunchbox na każdy dzień
Malwina Bareła
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Znak
Okowita, przepalanka, nalewki i ...
Andrzej Fiedoruk
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Zupy, które leczą
Marion Grillparzer
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Jedność
Słodko
Yotam Ottolenghi, Helen Goh
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Filo
Smakoterapia 2
Iwona Zasuwa
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Pakiet - Włoskie smaki
Carla Bardi
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Poranne inspiracje. Zdrowe śniad...
Viola Urban
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Publicat
Inne autorstwa Maria Iwaszkiewicz
Z pamięci
Maria Iwaszkiewicz
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Czytelnik
Inne pozycje od Czytelnik
Skarb Ali Baby
Józef Wilkoń
Rok wydania: 2014, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Czytelnik
Cesarz w.2016
Ryszard Kapuściński
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Czytelnik
Brzezina i inne opowiadania
Jarosław Iwaszkiewicz
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Czytelnik
Czas. Co czyni z nami i co my cz...
Rudiger Safranski
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Czytelnik
Z pamięci
Maria Iwaszkiewicz
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Czytelnik
Brzezina i inne opowiadania w.2016
Jarosław Iwaszkiewicz
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Czytelnik
Inne z działu Kulinaria
Pory roku na talerzu
praca zbiorowa
Rok wydania: 2014, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Arti
Na surowo. 100 przepisów
Agnieszka Juncewicz, Mariusz Budrowski
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Alicante
Domowy wyrób win
Cieślak Jan
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Bellona
Weekend w kuchni
praca zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
Kuchnia Roślinna
praca zbiorowa
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Olimp Media
Kuchnia tradycyjna Siostry Anast...
s. Anastazja Pustelnik FDC
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: WAM
Makarony Siostry Salomei
Salomea Łowicka FDC
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: WAM
Smaczny i szybki obiad. 60 najle...
praca zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Burda Książki
Polecamy
Cyngiel niebios. Kłamca T.1 w.2018
Jakub Ćwiek
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Filmowe Menu. Przewodnik kulinar...
Andrew Rea
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Laurum
Pax
Pennypacker Sara
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: IUVI
Kurt Vonnegut. Opowiadania wszys...
Kurt Vonnegut
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Albatros
Dom z dwiema wieżami
Maciej Zaremba Bielawski
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Karakter
Gwiazdeczka
Maja Jaszewska
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Editio
Dziedzictwo rodu Poldarków T.11 ...
Winston Graham
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Czarna Owca
Queen. Królewska historia Wydani...
Mark Blake, Jakub Michalski
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Zew padliny
Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Agora
Moje życie, moja muzyka
Ennio Morricone
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Mando
copyright Ateneum 2008-2018