Strefa marek
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warmii i Mazur

EAN:

9788327431066

Wydawnictwo:

Data premiery:

2015-09-25

Rok wydania:

2015

Oprawa:

twarda

Format:

19x25 cm

Strony:

144

Cena sugerowana brutto:

19.99zł

Stawka vat:

5%

Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna, opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami.